Menu

→    Spacemaking

→    Spacemanagement

→    Space to work

→    Space to meet

→    Projecten

→    Wij zijn AnnA

→    Connect

Support desk

→    Spacemaking

→    Spacemanagement

→    Space to work

→    Space to meet

→    Projecten

→   Wij zijn AnnA

→   Connect

Support desk
Menu

→    Home

→    Wij zijn AnnA

→    Connect

Support desk

→    Home

→   Wij zijn AnnA

→   Connect

Support desk

"We hadden twee uitgangspunten: een plek waar Den Haag trots op kan zijn en van Nederlandse allure"

Jasper & Jeroen - Kompaan

"We hadden twee uitgangspunten: een plek waar Den Haag trots op kan zijn en van Nederlandese Allure"

Jasper & Jeroen - Kompaan

Bierbrouwerij Kompaan.

Ambachtelijke bierbrouwerijen en placemaking lijken wereldwijd de laatste jaren goed samen te gaan. Gebieden die in ontwikkeling zijn bieden vaak locaties die, in afwachting van (her)ontwikkeling, betaalbaar gebruikt kunnen worden door startende ondernemers. Zo kunnen startups experimenteren met hun producten en diensten. En soms zelfs uitgroeien tot (inter)nationale bedrijven. Voor de ontwikkeling in een gebied zijn deze ondernemers belangrijk, ze zorgen voor reuring én trekken een nieuw publiek. Ook in Den Haag kennen we zo'n succesvoorbeeld: Bierbrouwerij Kompaan. Inmiddels een bekende trekpleister aan de kade in de Binckhorst. AnnA en BPD gaan op bezoek en nemen een kijkje in de brouwerij. 

 “We begonnen ons avontuur als een experiment aan de keukentafel"

Oprichters en kompanen, Jasper Langbroek en Jeroen van Ditmarsch, doken na jarenlange vriendschap enkele jaren geleden in een nieuw (brouw)avontuur. “We begonnen ons avontuur als een experiment aan de keukentafel,’’ vertelt Jeroen. “Op ons dertigste hadden we allebei zoiets van: “wat we nu doen qua werk, vinden we helemaal niet meer zo leuk.” We wilden samen iets gaan ondernemen. Het bourgondische leven en onze drang naar gezelligheid stonden daarbij centraal. Na een aantal brainstormsessies kwamen we uit op bier. Daar hadden we natuurlijk helemaal geen verstand van, haha. We begonnen met Googelen, ‘Hoe brouw je bier?’ Ja echt!” De creatieve ondernemers startten in hun eigen keuken. Bierbrouwerij Kompaan is inmiddels uitgegroeid tot een Haags A-merk. “Onze passie is uitgegroeid tot een heel succesvolle brouwerij en een bekend merk in Den Haag en daarbuiten.” 

Potten & pannen.

De kompanen gingen destijds met de wijsheid van het wereldwijde webgelijk aan de slag. “Met potten en pannen op het gasfornuis,’’ weet Jeroen nog. De eerste gebrouwen biertjes van de Kompanen waren niet gelijk een succes. “Sterker nog, ze waren niet te drinken!” Ze lieten zich niet uit het veld slaan en als avontuurlijke brouwers gingen ze door. “We brouwden elke twee weken twee verschillende bieren. Totdat we er een aantal hadden die echt goed smaakten en waarbij het recept klopte.” Ze stapten naar een contractbrouwer. “Onze uitgedokterde recepten konden ze daar op grote schaal brouwen. Wij zijn de eerste oplages als een malle gaan verkopen. Met het geld dat we verdienden, konden we weer groeien en nieuwe voorraad maken. We stonden met de Kompaan bieren op heel veel verschillende events, zoals bierfestivals en we organiseerden proeverijen. Ook verkochten we toen al bier aan de Haagse horeca. Dit hebben we zo’n vier jaar gedaan.”

Dromen.

Jasper en Jeroen droomden van een brouwerij van groter formaat. “We hadden twee uitgangspunten: een plek waar Den Haag trots op kan zijn en van Nederlandse allure.” Met die droom onder hun arm stuitten ze op de placemaker van de Binckhorst. “We raakten in gesprek. Zij vertelde dat ze het heel tof vind om in het gebied een lokale bierbrouwerij te hebben. Omdat het goed paste bij de rauwheid van het gebied bood ze ons een plek aan, elders in de Binckhorst. Op die locatie konden we brouwen met een kleine brouwketel. Steeds zo'n 30 liter bier per keer. Voor ons al een enorme opschaling.” 

"Een brouwerij past goed bij de rauwheid van het gebied"

Bierbrouwerij Kompaan groeide flink. Daarom was er behoefte aan een grotere locatie. Toen kwam de huidige locatie in beeld. “Een prachtige loods aan de Binckhorsthaven. We konden ons geen betere plek bedenken. Rauw en echt authentiek. Na wat onderzoek bleek dat het een pand van BPD Bouwfonds Gebiedsontwikkeling was,’’ weet hij. BPD houdt zich als één van de marktpartijen bezig met het transformeren en herontwikkelen van de Binckhorst. “Voor BPD was een bierbrouwerijmet horeca een welkome aanvulling in het gebied. Ons pand is zo groot dat we hier nog verder in kunnen groeien.” Naast de brouwerij is de Thuishaven. Een robuust café voor echte gezelligheid en buiten een groot terras met zon tot in de late uren. En uiteraard is er een winkel om de biertjes te kopen.  “Voor BPD was een bierbrouwerij met horeca een welkome aanvulling in het gebied.”

Reuring.

“Wat de Binckhorst zo uniek maakt, is dat je hier gewoon kan zijn wie je wilt zijn. Ons café is de plek waar iedereen wil zijn. Veel mensen hebben ons gevonden. Voor ons is het bedrijfsmatig ook ideaal gelegen. We zitten dicht bij de snelweg, dat is erg handig voor onze aanvoer van grondstoffen.” Voor toekomst van de Binckhorst heeft Jeroen een droom. “Ik hoop dat de juiste balans blijft tussen wonen en werken. Dat kan alleen als er naast woningen ruimte voor de creatieve sector blijft. Met leuke wisselwerkingen. Ik hoop dat BPD en AnnA dat bewaken. Dan kan de Binckhorst echt een nieuw centrum worden en maken mensen er een dagje uit van. Zo blijft de Binckhorst origineel én een plek waar reuring is. Ik hoop dat er uiteindelijk goed OV komt, want dat is wel hard nodig, zeker als je met wat biertjes op veilig thuis wilt komen!”

Meer weten? Kijk op kompaanbier.nl

Ben jij op zoek naar een Space to work?

Schrijf je in →