"We hadden twee uitgangspunten: een plek waar Den Haag trots op kan zijn en van Nederlandse allure"
Jasper & Jeroen - Kompaan
"We hadden twee uitgangspunten: een plek waar Den Haag trots op kan zijn en van Nederlandese Allure"
Jasper & Jeroen - Kompaan
Bierbrouwerij Kompaan.
Ambachtelijke bierbrouwerijen en placemaking lijken wereldwijd de laatste jaren goed samen te gaan. Gebieden die in ontwikkeling zijn bieden vaak locaties die, in afwachting van (her)ontwikkeling, betaalbaar gebruikt kunnen worden door startende ondernemers. Zo kunnen startups experimenteren met hun producten en diensten. En soms zelfs uitgroeien tot (inter)nationale bedrijven. Voor de ontwikkeling in een gebied zijn deze ondernemers belangrijk, ze zorgen voor reuring én trekken een nieuw publiek. Ook in Den Haag kennen we zo'n succesvoorbeeld: Bierbrouwerij Kompaan. Inmiddels een bekende trekpleister aan de kade in de Binckhorst. AnnA en BPD gaan op bezoek en nemen een kijkje in de brouwerij.
“We begonnen ons avontuur als een experiment aan de keukentafel"
Oprichters en kompanen, Jasper Langbroek en Jeroen van Ditmarsch, doken na jarenlange vriendschap enkele jaren geleden in een nieuw (brouw)avontuur. “We begonnen ons avontuur als een experiment aan de keukentafel,’’ vertelt Jeroen. “Op ons dertigste hadden we allebei zoiets van: “wat we nu doen qua werk, vinden we helemaal niet meer zo leuk.” We wilden samen iets gaan ondernemen. Het bourgondische leven en onze drang naar gezelligheid stonden daarbij centraal. Na een aantal brainstormsessies kwamen we uit op bier. Daar hadden we natuurlijk helemaal geen verstand van, haha. We begonnen met Googelen, ‘Hoe brouw je bier?’ Ja echt!” De creatieve ondernemers startten in hun eigen keuken. Bierbrouwerij Kompaan is inmiddels uitgegroeid tot een Haags A-merk. “Onze passie is uitgegroeid tot een heel succesvolle brouwerij en een bekend merk in Den Haag en daarbuiten.”
Potten & pannen.
Dromen.
Jasper en Jeroen droomden van een brouwerij van groter formaat. “We hadden twee uitgangspunten: een plek waar Den Haag trots op kan zijn en van Nederlandse allure.” Met die droom onder hun arm stuitten ze op de placemaker van de Binckhorst. “We raakten in gesprek. Zij vertelde dat ze het heel tof vind om in het gebied een lokale bierbrouwerij te hebben. Omdat het goed paste bij de rauwheid van het gebied bood ze ons een plek aan, elders in de Binckhorst. Op die locatie konden we brouwen met een kleine brouwketel. Steeds zo'n 30 liter bier per keer. Voor ons al een enorme opschaling.”
"Een brouwerij past goed bij de rauwheid van het gebied"
Bierbrouwerij Kompaan groeide flink. Daarom was er behoefte aan een grotere locatie. Toen kwam de huidige locatie in beeld. “Een prachtige loods aan de Binckhorsthaven. We konden ons geen betere plek bedenken. Rauw en echt authentiek. Na wat onderzoek bleek dat het een pand van BPD Bouwfonds Gebiedsontwikkeling was,’’ weet hij. BPD houdt zich als één van de marktpartijen bezig met het transformeren en herontwikkelen van de Binckhorst. “Voor BPD was een bierbrouwerijmet horeca een welkome aanvulling in het gebied. Ons pand is zo groot dat we hier nog verder in kunnen groeien.” Naast de brouwerij is de Thuishaven. Een robuust café voor echte gezelligheid en buiten een groot terras met zon tot in de late uren. En uiteraard is er een winkel om de biertjes te kopen. “Voor BPD was een bierbrouwerij met horeca een welkome aanvulling in het gebied.”